Maak je eigen bananenchips

bananenchips

Maak je eigen bananenchips

Gedroogde bananenschijfjes voegen een fruitige afwisseling toe aan de snackkom. Maar niet alleen daar is de fruitige snack populair. Alles wat je nodig hebt zijn bananen en een voedseldroger.

Bananen drogen in de dehydrator

Het perfecte tussendoortje of als broodnodige voeding voor je zenuwen: Knapperige bananenchips uit de dehydrator zijn makkelijk zelf te maken en smaken heerlijk. Naast appelchips zijn bananenchips een van de favoriete snacks van de Duitsers. Dat komt vooral door hun krokante vacht na het drogen, die zo heerlijk trilt op de tong en knettert in de oren. De zelfgemaakte bananenchips zijn ook nog eens gezond omdat je geen vet hoeft toe te voegen.

Terwijl bij het frituren bij hoge temperaturen waardevolle ingrediënten verloren gaan, zijn bananenchips uit de dehydrator vrij van extra calorieën en vol van nature zoete fructose. Als je nu denkt dat je de bananenchips ook in de supermarkt kunt kopen, ga je gang. Conserveringsmiddelen zoals zwaveloxide, kleurstoffen, smaakstoffen, suiker en melasse zijn hier echter niet ongewoon. Maar met bananenchips uit de droogoven kun je de ongezonde en onnodige ingrediënten helemaal achterwege laten.

Knapperige bananenchips vers uit de dehydrator

Knapperige bananenchips met een aangename natuurlijke zoetheid zijn een absoluut genot. Ze zijn geschikt voor op kantoor, voor school, tussendoor, bij bezoek, voor de tv, bij het lezen, op vakantie en nog 1000 andere gelegenheden. Voor bananenchips uit de droogoven heb je lichtgroene bananen nodig, liefst biologisch. Voeg eventueel wat citroensap toe als je dat bij de hand hebt. Na het schillen worden de bananen in dunne plakjes van ongeveer 0,5 cm dik gesneden. Leg de plakjes op een dehydratorvel in uw dehydrator. Een beetje citroensap voorkomt dat ze later aan elkaar plakken.

Maar wees niet te gul met het citroensap, anders smaken de zelfgemaakte bananenchips een beetje zuur. Om de vitaminen en voedingsstoffen in de bananenchips zoveel mogelijk te behouden, stel je de dehydrator in op maximaal 40°C. Want vanaf een temperatuur van ca. 42°C gaan waardevolle ingrediënten verloren. Hoogwaardige dehydrators, zoals roestvrijstalen dehydrators, kosten iets meer, maar dit is waarom. Goedkope fabrikanten gebruiken vaak een temperatuurregelaar die pas begint bij 50°C. Als je zo’n apparaat hebt, selecteer dan de heteluchtfunctie en stel de controller in op 50-60°C. Als je echt snel wilt gaan, kun je de bananenchips ook drogen bij 70°C-80°C. Ze zijn dan nog wel gezond en lekker, maar bevatten niet meer zoveel vitaminen en mineralen.

Maak zelf bananenchips in de voedseldroger

Afhankelijk van de ingestelde temperatuur heeft de voedseldroger een navenant langere tijd nodig. De bananenchips hebben echter minimaal 25 uur nodig als je ze op 40°C hebt gedroogd. Dit kun je zelf controleren, want de bananenchips zijn pas helemaal droog als ze lekker hard en knapperig zijn. Controleer het resultaat van tijd tot tijd en verhoog of verkort de droogtijd in de droogoven dienovereenkomstig. Als de bananenchips volledig zijn afgekoeld, kunnen ze luchtdicht en ondoordringbaar voor licht worden verpakt. Zo blijven ze enkele weken goed. Ze staan ​​dan op elk moment voor je klaar als je je muesli wilt pimpen of wilt verwerken tot cupcakes. Chocolade-banaanchipkoekjes smaken ook uniek en zelfgemaakte notenrepen met gedroogde bananenchips zijn een droom.

Maak zelf bananenchips

Bananenchips zijn ideaal als tussendoortje, maar ze passen ook goed bij hartige gerechten, als taart of koek en je kunt er ook heerlijk blikbrood van maken met bananenchips of bruine rijstpap. En zelfs kipwraps smaken nog lekkerder met bananenchips uit de voedseldroger.

Wat te doen als de bananenchips bruin worden?

Geen paniek, want net als elk ander fruit worden bananen bruin. Toegegeven, dat gebeurt vaker en veel sneller bij het lekkere fruit met een gele schil dan bij sommige andere lekkere stukjes fruit. Over smaakverlies hoef je je geen zorgen te maken, want ook bruine bananenchips uit de dehydrator kun je zonder aarzelen eten. Ze smaken net zo lekker als de donkergele bananenschijfjes. Citroensap is de manier om bruin worden te voorkomen. Dus als je je eigen bananenchips wilt maken, spuit de gesneden bananenschijfjes dan een paar keer voordat ze de dehydrator in gaan. Nog lekkerder als je ze besprenkelt met citroensap. Maar pas op: te veel van het zure spul en de bananenchips uit de dehydrator zullen zuur smaken.

Bananenchips maak je zelf in de oven of voedseldroger

Het droogproces in de dehydrator is zachter omdat het langzamer is. Je kunt er ook vanuit gaan dat de bananenchips die je zelf maakt in de droogoven voor beduidend minder energiekosten zorgen dan in de oven. Bovendien is de temperatuurinstelling in veel ovens niet zo nauwkeurig als in de dehydrator. Het kan snel gebeuren dat de frites verbrand zijn of te vochtig uit de oven komen. Vertrouw beter op de dehydrator bij het maken van je eigen bananenchips.

Het recept voor het drogen van bananan kun je vinden op inmakenenwecken.nl.

Deel dit artikel