Sinterklaasavond vier je met Spaanse tapas!

Spaanse tapas tafel

Sinterklaasavond vier je met Spaanse tapas!

Kunnen Spaanse tapas op Sinterklaasavond? Tegenwoordig is de zomervakantie nog niet voorbij en de Sinterklaas artikelen zoals pepernoten, chocoladeletters en marsepein liggen alweer in de winkels. Je loopt er eerst weken aan voorbij, omdat je het nog wat vroeg vindt. Maar dan is het een keer een gure regenachtige dag en dan neem je toch wat Sinterklaas lekkernijen mee met de boodschappen. En zo begin je misschien in september al met al deze zoetigheden en ben je er tegen de tijd dat Sinterklaas in ons land arriveert wel klaar mee. Maar wat zet je dan op tafel met pakjesavond? Om in de Spaanse sferen te blijven, zijn Spaanse tapas een top idee! 

Kunnen Spaanse tapas op Sinterklaasavond? 

Van oudsher zijn er lekkernijen die we ieder jaar opnieuw met Sinterklaas op tafel zetten. Denk bijvoorbeeld aan gevulde speculaas, pepernoten, schuimpjes, marsepein, speculaasjes, chocoladeletters of banketstaaf. Ook heb je lekkernijen die streekgebonden zijn, zoals ik zelf ken vanuit Twente, namelijk een borstplaat hartje. Maar zoals je al leest, zijn dit allemaal zoetigheden. Je kunt nog variëren met een blokje kaas of een bakje chips, maar meestal houdt het daar wel op. Wil je een keer wat anders, maar toch in de Spaanse sferen blijven? Zet dan Spaanse tapas op tafel. Je hebt erg veel keuze in de Spaanse hapjes, dus je kan nooit verkeerd gaan. Je kan ze zelf maken, of kant en klaar kopen, dus houd je er niet van om lang in de keuken te staan, kan je het gewoon kopen in iedere willekeurige supermarkt. En… ik denk dat Sinterklaas en de pietjes ook erg blij worden van deze hapjes, want ondanks dat zij erg houden van de lekkernijen die er normaal op tafel komen tijdens Sinterklaasavond, houden zij natuurlijk ook heel erg van de Spaanse tapas. Het doet ze aan thuis denken. 

Wat zijn echte Spaanse tapas?

Spaanse tapas borrelplank

Hier vind je een opsomming van de meest bekende Spaanse tapas. Het zijn makkelijk te maken gerechtjes, dus geen hogere kookkunst, maar zeker wel net zo lekker!  

  • Albóndigas zijn Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Men zegt dat albóndigas van oudsher een overblijfsel is van de Arabische bezetting van Spanje. Het woord Al-bunduq betekent hazelnoot en zou verwijzen naar de vorm van de gehaktballetjes. 
  • Tortilla española is Spaanse tortilla gemaakt van aardappel, ui en ei. Dit typische Spaans gerecht komt van oorsprong uit het midden van Spanje. Over het wel of niet toevoegen van ui in een tortilla zijn de meningen in Spanje nogal verdeeld. 
  • Patatas Bravas zijn gebakken aardappeltjes met een lekker pittig dipsausje. Heerlijk bijgerechtje of als tapas. 
  • Pan con tomate zijn geroosterde knoflookbroodjes met tomatensaus. Om je vingers bij af te likken! 
  • Verder zijn Spaanse vleeswaren ook een typisch Spaans lekkernij op een borrelplank, samen met olijven, kaas zoals Manchego (pittige schapenkaas) en wat noten zoals amandelen. 
  • Ook kan je Croquetas serveren. Dit zijn kroketjes met verschillende vullingen zoals kaas, kip of garnalen. 
  • En als laatste mogen zeker visgerechtjes niet ontbreken op tafel. Denk aan Prescado frito (gefrituurde vis), mosselen en calamaris (gefrituurde inktvisringen). 

Zijn tapas gezond? 

Spaanse tapas zijn voornamelijk gemaakt van pure ingrediënten zoals vlees, vis, zeevruchten en groenten. Het bevat daardoor weinig toegevoegde suikers en slechte vetten. Over het algemeen zou je dus kunnen zeggen dat tapas gezond zijn. En in tegenstelling tot de zoetigheden die we gewend zijn op tafel te zetten op Sinterklaasavond zijn tapas zeker een gezondere keuze! 

Welke Spaanse tapas kies je voor het hele gezin? 

De meest bekende Spaanse tapas zijn al voorbijgekomen. Maar veel kinderen en misschien ook wel volwassenen eten ook graag zoete hapjes. Welke Spaanse tapas kan je dan nog meer serveren? Nou bijvoorbeeld Churros. Churros met chocoladedipDit zijn gefrituurde deegstengels met een laagje suiker. Het heeft wel wat weg van oliebollen. Of je kiest voor Polvorones. Dit zijn amandelkoekjes met een zachte structuur. Verder kan je nog Rollitos de anis ofwel anijskransjes serveren. Maar ook in Spanje vinden ze marsepein lekker, dus ook dat past binnen het thema Spaanse tapas. 

 

Voor een geslaagde Sinterklaasavond met Spaanse tapas kan je samen creëren door te kiezen wat je lekker vindt, dus zoet, hartig of een combinatie. Je kan zelf variëren met smaken.  

Deel dit artikel