Sushi: “De culinaire delicatesse uit Japan”

sushi de Japanse delicatesse eten

Sushi: “De culinaire delicatesse uit Japan”

Oorsprong Sushi 

Sushi vindt zijn oorsprong in Zuidoost-Azië. Dus niet zoals veel mensen misschien wel denken in China of Japan. Vroeger werd de techniek van sushi rollen gebruikt als conserveringstechniek. De rauwe vis werd tussen een laag gefermenteerde rijst gerold voor een langere houdbaarheid. Pas later, toen de bewerking van de rijst veranderde werd de rijst ook gegeten. Deze oorspronkelijke sushi heet Funasushi en lijkt dus zeer zeker niet op de sushi die wij tegenwoordig als Japanse delicatesse eten. 

 

De hedendaagse delicatesse uit Japan 

In Japan is sushi verder doorontwikkeld tot de delicatesse die wij tegenwoordig kennen. Dit gerechtje is de laatste jaren erg in populariteit gegroeid. Het is dan ook niet voor niks dat de sushirestaurants als paddenstoelen de grond uitschieten. 

In Japan startte sushi ooit als Street food, maar door de rijke variatie aan vis die de Japanners het gaven en de authentieke en ambachtelijke bereiding, groeide het uit tot een restaurant waardige delicatesse. Aan het begin van de negentiende eeuw kreeg in Tokio de tegenwoordige sushi zijn vorm. De Mooie, kleine kleurrijke ‘kunstwerkjes’ met verschillende soorten vis, zeevruchten, groente en zeewier.  

Het duurde daarna nog wel even voordat het populair werd in heel Japan, maar toen dit eenmaal gebeurde ging het daarna ook al gauw de hele wereld over en is het nu populairder dan ooit! 

3 lekkere recepten om zelf sushi te maken 

De basis van sushi is de sushirijst. Om te beginnen daarom eerst het recept de van sushirijst. Het makkelijkst is, om dit eerst voor te bereiden. 

Sushirijst 

Goede sushirijst maken is een kunstig werkje! Veel mensen denken dat de vis, vlees of groenten de belangrijkste ingrediënten zijn voor sushi, maar dit is niet het geval. Met de vulling kun je namelijk eindeloos variëren. De rijst is daarom het belangrijkste ingrediënt van de sushi. 

INGREDIËNTEN  

Bijvoorbeeld: (hoeveel je nodig hebt, is afhankelijk van de hoeveelheden sushi je wil maken)

  • 500 gram sushirijst
  • 750 milliliter koud water
  • 6 eetlepels rijstazijn
  • 4 theelepels suiker
  • 2 theelepels zout 

BENODIGDHEDEN

  • Kookpan met een dikke bodem en een deksel (of een rijstkoker)
  • Schone theedoek
  • Schaal van hout, aardewerk of glas
  • Houten of plastic spatel 

BEREIDEN 

Spoel ten eerste de rijst goed schoon. Ververs ten tweede het water een aantal keren tot het helder blijft. Laat de rijst dan een half uur of nog liever een uur uitlekken in een vergiet. Door het langzame opnemen van het water zal de rijst mooi melkwit worden. 

Doe dan de rijst in een diepe pan en giet het water erbij. Het water mag niet hoger komen dan een derde van de diepte van de pan. Doe het deksel op de pan en breng de rijst op middelhoog vuur aan de kook. Draai dan het vuur laag en schep de rijst met een spatel om. Leg het deksel er weer op en laat het ongeveer nog 10 minuten koken op laag vuur tot het water is opgenomen, maar er nog steeds belletjes bovenop de rijst ontstaan. Schep de rijst dan vervolgens weer met de spatel losjes om. Leg het deksel er weer op en laat nog 1 minuut zachtjes koken. Neem de pan van het van vuur en laat het een minuutje of 10 rusten. 

Schep nu de rijst over in een kom. Sprenkel er de azijndressing over en spatel het azijnmengsel door de rijst zonder te roeren. Laat de rijst minimaal 2 uur afkoelen. 

Uramaki sushi met zalm en avocado

INGREDIËNTEN 

  • 2 norivellen gehalveerd 
  • 330 g gare sushirijst  
  • 2 theelepels zevenkruidenmix (shishimi) 
  • 2 theelepels zwart sesamzaad 
  • 2 theelepels wit sesamzaad 
  • 1½ eetlepel wasabi pasta 
  • 1 kleine avocado (200 g), in smalle reepjes 
  • 200 g zalm, in reepjes van 1 cm breed 

BENODIGDHEDEN 

Bamboematje, plasticfolie 

BEREIDEN 

Leg ten eerste een half norivel in de breedte, met de glanzende kant omlaag, op het bamboematje, houd aan de kant die naar je toe ligt een afstand van 2 cm tot de rand van het matje aan. Doop je vingers in azijnwater en schud ze af. Vorm dan van een kwart van de rijst een rechthoek en leg het midden op het norivel. Druk de rijst gelijkmatig over het norivel, zodat het hele vel bedekt wordt. 

Strooi vervolgens een kwart van de zevenkruidenmix en van het gemengde sesamzaad over de rijst en dek de rijst af met plasticfolie. Til het matje dan op en keer het norivel, zodat de rijst onder ligt. Leg het norivel nu weer 2 cm vanaf de rand van het bamboematje. Smeer een beetje wasabi over het midden van het norivel en leg daar ongeveer een kwart van de avocado en de zalm op. Zorg dat de vulling helemaal tot aan de randen van het norivel loopt. Begin aan de dichtstbijzijnde kant. Rol nu de sushi. Rol van je af en druk voorzichtig maar stevig. Wikkel het norivel om de rijst en de vulling. Ontrol het matje, laat de plasticfolie om de sushirol. 

Snijdt de sushirol in 8 stukjes. Om dit goed te verdelen, kan je eerst de rol door het midden snijden en dan vervolgens ieder stuk in 4 gelijke stukjes. 

Het lekkerst is om de sushi direct te serveren. Geef er sojasaus, wasabi even eventueel wat ingemaakte gember bij.

Maki sushi: Californiërol

 INGREDIËNTEN 

  • 330 g gare sushirijst  
  • 1-2 grote stukken krab, of 6 krabsticks 
  • 1 avocado 
  • 2 norivellen, overdwars gehalveerd 
  • 4 eetlepels tobiko-viseitjes, of sesamzaadjes, licht geroosterd 
  • 1 bosje bieslook 
  • 2 eetlepels mayonaise (optioneel) 
  • Azijnwater; 250 ml water en 2 eetlepels rijstazijn 

BEREIDEN 

Snijd ten eerste het krabvlees in de lengte doormidden of in vieren, afhankelijk van hoe dik de stukken zijn. Snijd krabsticks in de lengte doormidden. Dee avocado snijd je in de lengte in 8 plakken. 

Leg ten tweede een half norivel in de breedte, met de glanzende kant omlaag, op het bamboematje, houd aan de kant die naar je toe ligt een afstand van 2 cm tot de rand van het matje aan. Doop je vingers in azijnwater en schud ze af. Vorm van een kwart van de rijst een rechthoek en leg het midden op het norivel. Druk de rijst gelijkmatig over het norivel, zodat het hele vel bedekt wordt. Strooi er 1 eetlepel tobiko of sesamzaad over. Druk zachtjes aan, zodat de tobiko of sesamzaad op de rijst blijft plakken. 

Til dan het matje op en keer het norivel, zodat de rijst onder ligt. Leg het norivel nu weer 2 cm vanaf de rand van het bamboematje. Schik 2 plakjes avocado met 1 stuk krab vlees of 3 halve krabstick overdwars in een rij op de rijst. Leg een paar sprietjes bieslook langs de avocado en krab, zodat de uiteinden 3-4 cm aan beide uiteinden uitsteken. Smeer bij gebruik van mayonaise ongeveer een halve eetlepel over de ingrediënten. 

Til het bamboematje van de nabije kant op en rol dat dan in één keer op, waarbij je de vulling in het midden houdt. Neem de Californiërol uit het bamboematje. Herhaal met de overgebleven ingrediënten en maak nog 3 rollen. Snijd elke rol in 6 even grote stukjes. Serveer met sojasaus, wasabi en geef er ingemaakte gember erbij.

Maki sushi met tonijn en komkommer

 INGREDIËNTEN 

  • 4 vellen yaki-nori (geroosterd zeewier) 
  • 330 g gare sushirijst  
  • 2 theelepels wasabipasta 
  • 1 moot van 120 g tonijn, in reepjes van 5 mm breed 
  • 1 minikomkommer (130 g), zaadlijsten verwijderd, in smalle reepjes 
  • 4 eetlepels Japanse sojasaus 

BEREIDEN 

Vouw een norivel dubbel, gelijk aan de lijnen op de ruwe kant van het vel. Leg dan een half norivel in de breedte, met de glanzende kant omlaag, op het bamboematje. Houd de kant die naar je toe ligt een afstand van 2 cm tot de rand van het matje aan. Doop je vingers in azijnwater, schud ze af.  

Vorm dan van 40 g rijst een rechthoek en leg hem midden op het norivel. Maak je vingers weer nat en verspreid de rijst gelijkmatig over het norivel; laat aan de verste kant van je af een rand van 2 cm vrij. 

Smeer dan een klein beetje wasabi over het midden van de rijst. Leg reepjes tonijn over het midden van de rijst en doe hetzelfde met reepjes komkommer. 

Begin aan de kant die naar je toe ligt. Til het bamboematje met duim en wijsvinger van beide handen op; houd met de overige vingers de vulling op zijn plaats tijdens het rollen. Rol van je af. Druk voorzichtig maar stevig en wikkel het norivel om de rijst en de vulling. Leg de sushirol met de naad omlaag op een snijplank. Snijd de rol met een scherp mes in zes stukken. Herhaal dit, totdat alle ingrediënten op zijn. 

Het lekkerst is om de sushi direct te serveren. Geef er sojasaus, wasabi even eventueel wat ingemaakte gember bij. 

We wensen je heel veel plezier bij het maken van deze recepten! Laat weten wat je ervan vond en laat je reactie achter! 

Wil je zelf een artikel schrijven over een bepaald thema, of recepten met ons delen? Neem dan contact met ons op! 

 

 

 

 

Deel dit artikel