Veganistisch eten? Kies voor heerlijke noten!

Veganistisch

Veganistisch eten? Kies voor heerlijke noten!

Probeer jij steeds meer op je voeding te letten en twijfel je over de veganistische lifestyle? Het is bekend dat veel veganisten een tekort hebben aan belangrijke voedingsstoffen. Toch leven er veel mensen gelukkig, lang en gezond dankzij de veganistische levensstijl. In dit artikel leer je wat de grootste valkuilen zijn bij een veganistisch dieet en hoe je veel hiervan kunt oplossen door simpelweg ongebrande noten te kopen.

Genoeg vitamines

Eén van de moeilijkheden bij een veganistisch dieet is het binnenkrijgen van genoeg vitamines. Nu klinkt dit misschien heel erg, maar in de praktijk hebben de meeste mensen een dagelijks tekort aan vitamines. Een veganistisch dieet is dus niet per definitie slechter en het hangt allemaal heel erg af van de keuzes die je maakt. Zo helpt het bijvoorbeeld heel erg als je ongebrande noten kunt kopen en deze in je maaltijden verwerkt.

Het grootste tekort aan vitamines die bij veganisten gemeten zijn, zijn:

 

  • B1
  • B2
  • B12
  • D

 

Nu is het geluk dat vitamine B1 en B2 in alle noten aanwezig zijn. Het maakt dus niet uit welke noot jouw voorkeur heeft, zolang je ervoor zorgt dat je genoeg noten toevoegt aan je dieet, zit je hiermee al gebakken.

Vitamine B12 staat helaas bekend als vitamine die je vooral uit dierlijke producten haalt. Dit is echter helemaal niet waar. Vitamine B12 is namelijk ook aanwezig in allerlei soorten fruit. Denk aan mango, appels en kiwi’s. Ook in paddestoelen is vitamine B12 aanwezig, en laat dit nou vaak hét ingrediënt zijn van een hoop veganistische gerechten.

Vitamine D is dan weer een heel ander verhaal. Dit zit namelijk niet in fruit of groenten. Wel zit het in paddestoelen die aan veel zonlicht zijn blootgesteld, maar dit kun je nooit garanderen. Vitamine D ontvang je echter het meest via de zon. Stap dus vaker naar buiten om voldoende vitamine D tot je te nemen. In Nederland is dit echter alsnog altijd moeilijk, daarom kun je -zelfs voor niet-veganisten- altijd vitamine D tabletten slikken om je lichaam alsnog van genoeg vitamines te voorzien.

Belangrijke mineralen

Een ander tekort waar veganisten mee te kampen krijgen, is een tekort aan bepaalde mineralen. Vooral ijzer, calcium en zink zijn lastig om genoeg binnen te krijgen. Al helemaal voor vrouwen, omdat vrouwen vaak sowieso al een tekort aan ijzer hebben.

Ongebrande noten kopen is ook voor het binnenkrijgen van mineralen een goede oplossing. Zo bevat 100 gram pecan noten al meer dan de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink. Macadamia noten bevatten dan weer een hoog percentage ijzer en calcium. Alle noten bevatten deze belangrijke mineralen.

Het enige probleem met noten, is dat je er niet te veel van mag eten per dag. Noten bevatten namelijk ook veel koolhydraten en kilocalorieën. Er wordt aangeraden om ongeveer een handje noten per dag te eten. Hoewel dit niet als veel klinkt, is dit voor velen toch al een flinke toename in de noten-hoeveelheid die ze tot zich nemen.

Voldoende eiwitten

Ook van eiwitten is bekend dat ze veel voorkomen in dierlijke producten. Denk bijvoorbeeld aan de kip, rijst en broccoli die veel fitspiration mensen eten. Hoewel het klopt dat eiwitten veel in vlees zitten, zijn er ook veganistische producten die een grote hoeveelheid eiwitten bevatten. Zo krijg je met 100 gram pistachenoten al meer dan de helft van de referentie inname aan eiwitten tot je!

Een voordeel van de opkomst van de fitboy/fitgirl, is dat er steeds meer eiwitpoeders en eiwitproducten worden ontwikkeld. Dankzij de veganistische lifestyle die over de wereld waait, worden hiervan ook steeds meer natuurlijke eiwitpoeders aan toegevoegd. Je kunt dus ook altijd een eiwitpoeder gebruiken om een vegan eiwitshake te drinken of als toevoeging aan je gebak.

Gezond door het leven als veganist

Als potentiële veganist hoef je je dus geen zorgen te maken om je gezondheid. Door de flinke ontwikkelingen op het gebied van voeding en veganisme, zijn er meer dan genoeg producten die je kunt toevoegen aan jouw nieuwe dieet. Dankzij moderne onderzoeken en de mogelijkheden die hierbij komen kijken, wordt het steeds makkelijker om als veganist door het leven te gaan. Veel succes met het volgen van je nieuwe lifestyle!

Deel dit artikel