Welke keukenkruiden heb je nodig?
Of het nu uit de diepvries, gedroogd, uit de vensterbank of uit eigen tuin komt: met kruiden geef je elk gerecht een aromatisch tintje. Naast de bekende klassiekers als bieslook en peterselie behoren ook oregano, rozemarijn en basilicum tot de favorieten van amateurkoks.
Zij zijn het die een mediterrane sfeer op het bord toveren en u doen dromen van uw laatste vakantie aan zee.
Bieslook – een kruid met een lange traditie
Bieslook is een echte allrounder. Bekend onder de wetenschappelijke naam Allium schoenoprasum, is het kruid, zoals de smaak doet vermoeden, verwant aan de ui. De weelderige groene stengels waren al bekend in de Middeleeuwen.
In die tijd echter minder als smaakmaker voor voedsel, maar eerder als middel tegen maagproblemen.
Volgens de legende zou het zelfs moeten helpen tegen magie en melancholie. Feit is dat bieslook een goede bron van vitamines is: als je het kruid regelmatig gebruikt, voorzie je je lichaam van belangrijke B-vitamines, evenals vitamine C en vitamine K, die het immuunsysteem versterken en botten en hart gezond houden. Bieslook scoort ook punten voor zijn veelzijdigheid: brood en boter met verse bieslook is een gezond tussendoortje, maar ook lekker in soepen en salades.
Peterselie – wonderkruid uit de natuur
Elke soepgroente wordt geleverd met een paar takjes peterselie. Maar alleen het pittige kruid gebruiken voor dit gerecht zou een beetje jammer zijn. Het is opwindend dat peterselie al door de oude Grieken als remedie werd vereerd.
Het werd beschouwd als een afrodisiacum en werd ook aan soldaten gegeven om ze te versterken. Eeuwen geleden werd het kruid ook gebruikt om neusbloedingen, maagproblemen en urinestenen te behandelen.
Fijnproevers verfijnen onder andere Griekse salade met fetakaas of pesto met peterselie. Peterselie is ook bekend als ingrediënt voor de bekende Frankfurtse groene saus, die vaak wordt geserveerd met nieuwe aardappelen.
Overigens worden niet alleen de groene bladeren gebruikt, maar ook de wortel. Het kan bijvoorbeeld worden verwerkt tot een smaakvolle puree.
Oregano – veel meer dan een pizzakruid
Wanneer je een pakje gedroogde oregano opent, heb je misschien het gevoel dat je bent teruggevoerd naar je laatste vakantie in Italië. De kruiden met fijne blaadjes kunnen het hele jaar door vers worden geoogst, maar ook gedroogd verspreiden ze hun unieke aroma.
Dit kruid was ook al in de oudheid bekend, waar het onder andere voor de bevalling werd gegeven als arbeidsopwekkend middel. Maar oregano is ook geschikt voor de behandeling van maagdarmklachten.
In de keuken kenmerkt het zich door zijn kruidige en intense smaak. Het kruid past bijzonder goed bij tomaten: Of het nu in een saus of in een salade, in een eiergerecht of in een groenteragout is: oregano zorgt voor een heerlijk aroma.
Basilicum – de aromatische zonaanbidder
Basilicum – de aromatische zonaanbidder Basilicum is nogal lastig als het gaat om de teelt: de labiate houdt van de zon en redt zich met relatief weinig water. Basilicum ruikt lichtzoet en scoort met een kruidige smaak. Bij het bereiden van warme gerechten met basilicum, voeg je het kruid pas toe nadat de hoofdingrediënten gekookt zijn.
Het karakteristieke aroma verdwijnt tijdens het koken. De groene bladeren komen eigenlijk uit Azië en zijn van hier naar Zuid-Europa gekomen. Basilicum staat bijvoorbeeld bekend als ingrediënt voor mozzarella met tomaat, maar smaakt ook in pasta- en eiergerechten. Een pesto met olijfolie, basilicum en andere kruiden smaakt ook uitstekend. Vis-, gevogelte- en vleesgerechten worden ook culinaire hoogstandjes wanneer basilicum wordt toegevoegd.
Omdat de naam is afgeleid van het Griekse woord voor koning, wordt het ook wel koningskruid genoemd.
Rozemarijn – kleine naalden met smaak
Rozemarijn is een groenblijvende plant die zowel in de zomer als in de winter kan worden geoogst.
Voordat rozemarijn werd ontdekt om mee te koken, stond het bekend als een geneeskrachtig kruid. Toegediend als thee, verlicht het winderigheid en werkt het tegen krampen.
Maar ook als badadditief heeft rozemarijn zich dankzij de bloedsomloopbevorderende werking bewezen.
Rozemarijn is een van de mediterrane kruiden met het meest intense aroma. De geur doet denken aan sparren en pijnbomen, de smaak heeft een licht bittere toets. Omdat de bittere smaak sterker wordt bij lang koken, is het beter rozemarijn toe te voegen vlak voor het einde van de kooktijd. Het is een van de meest populaire kruiden in Spanje en Italië. En terecht, want het verrijkt vis-, vlees- en groentegerechten. Rozemarijn geeft desserts en jam een heel speciaal tintje.
Maar er zijn meer keukenkruiden
Kijk bijvoorbeeld maar eens op keukenkruiden.eu, een verzameling van alle kruiden en specerijen, maar ook hoe je zelf kruidenmixen kunt maken.