Zo creëer je een vrolijk kerstfeest

kerstfeest

Zo creëer je een vrolijk kerstfeest

Kerst wordt door velen gezien als één van de mooiste tijden van het jaar. Buiten is het koud, guur en het liefst ligt er sneeuw. Overal zijn huizen versierd met lampjes die de donkere nacht verlichten. Het is een tijd om je lekker in huis op te sluiten, als een beer die een winterslaap houdt, maar dan met je vrienden en familie om de gezelligheid op te zoeken. En als hoogtepunt van die warmte en gezelligheid, is er het kerstfeest. Maar hoe creëer je nou een kerstfeest om nooit te vergeten? In dit artikel lees je tips om ervoor te zorgen dat iedereen het liefst bij jou langskomt voor kerst.

Zorg voor genoeg lekkers in huis

Heel veel dieren verzamelen in de zomer en herfst een hoop voedsel, zodat ze in de winter genoeg te eten hebben zonder te veel door de kou te hoeven. Dit is iets om een voorbeeld aan te nemen, al hoeven wij met onze gemakken gelukkig niet te beginnen met verzamelen in de zomer.

Als je inkopen gaat doen voor kerst, zijn er tegenwoordig meer dan genoeg kerstspecials die je in huis kunt halen. Denk aan kerstkoekjes in de vorm van kerstmannen, kerst chocolade cadeaus, kerststol, kerstkransjes voor in de kerstboom, kerst wijn, kerst… het gaat maar door. Zorg er dus voor dat je weet wat jij en jouw gasten het allerlekkerst vinden.

De balans tussen genoeg en overdaad is echter al snel verloren. Tijdens en na de feestdagen verdwijnt er een hoop voedsel in de prullenbak. Dit komt vaak doordat je veel verschillende lekkernijen koopt, waardoor er een enorm overschot ontstaat. Je kunt vaak tijdens de kerstinkopen minimaal 1/8e van je boodschappen terugleggen. Zo bespaar je ook nog eens op je uitgaven tijdens deze toch al erg dure periode.

Hartverwarmende cadeaus

Een ander belangrijk onderdeel van kerst, zijn natuurlijk de cadeaus. Een cadeau laat zien dat je hebt gedacht aan de ander, wat ervoor zorgt dat iemand zich gezien en belangrijk voelt. Dit is precies waar het bij kerst om draait. Iemand laten schijnen, laten zien dat ze de moeite waard zijn en dat ze een plekje op deze aarde en in jouw hart mogen opnemen.

Het juiste cadeau vinden is echter ingewikkelder. Met een mooi kerst chocolade cadeau zul je de meeste mensen erg blij maken.Chocolade hoort immers echt bij kerst, zoals de kerstkransjes en chocolade klokken in de kerstboom, en wekt bewezen een positief gevoel op door het aanmaken van serotonine; het geluksstofje.

Je kunt natuurlijk ook nooit fout gaan met een persoonlijk cadeau. Laat foto’s printen en stop ze in een mooi lijstje, schrijf een mooie brief of maak zelf iets. Als je goed met je handen kunt werken, dan kun je een warme sjaal breien of haken, handschoenen voorzien van een mooi borduursel of door naald vilten een schattig kerststalletje maken.

Veel meer sfeer

Iets wat sowieso niet mag en kan missen tijdens het kerstfeest, is natuurlijk sfeer. Maar hoe bouw je meer smeer in je huis? Dat gaat een stuk makkelijker dan je denkt. Je kunt de volgende manieren met elkaar combineren om meer sfeer in je woning op te roepen.

Een muzikale kerst

Eén manier om sfeer in huis te krijgen, is door muziek op de achtergrond te laten spelen. Nu kun je natuurlijk een standaard afspeellijst aanzetten, met wat Pentatonix of Michael Bublé, maar je zorgt voor een unieke kerst-ervaring door zelf een afspeellijst in elkaar te zetten. Niet alle nummers met kerst hoeven namelijk te draaien om kerst per se, het kan ook gaan om liefde voor familie en vrienden bijvoorbeeld.

Daarnaast is het ook mooi om een afspeellijst wél volledig om kerst te laten draaien, maar hierin af te wisselen tussen lekkere meezing nummers, prachtige ballads en klassieke kerstmuziek met piano of koorzang. Zo zorg je dat er voor ieder wat wils is, waardoor iedereen af en toe wat herkenning voelt in de playlist.

Zet de afspeellijst niet té hard. Met kerst wil je natuurlijk bijpraten en diepgaande, gezellige gesprekken voeren met je vrienden of familie. Het kan dus zijn dat je de muziek gedurende de avond wat moet bijstellen. Hoe meer mensen, hoe luider de muziek immers moet staan. Als je ervoor zorgt dat de muziek zachtjes hoorbaar is wanneer er op een normaal geluidsniveau met elkaar wordt gepraat en gelachen, dan zorg je ervoor dat de muziek flink bijdraagt aan de sfeer, zonder afleidend te zijn of ervoor te zorgen dat iedereen met keelpijn naar huis gaat.

Sfeerverlichting

Kerstsfeer kan natuurlijk niet zonder warm, klein licht. Je kunt dus lichtsnoeren ophangen door je woning en de grote lampen uitdoen. Een mooie aanvulling hierop zijn kaarsen. Deze plaats je het best op tafel en plekken waar weinig mensen dichtbij in de buurt staan. Zorg er ook voor dat er niks boven of om de kaars heen zit dat vlam kan vatten. Dat zou namelijk zonde zijn van het kerstfeest.

Een kerstdiner of even wat anders?

Veel mensen denken met kerst aan het klassieke kerstdiner. Er zijn echter veel meer andere manieren om van lekker eten en drinken te genieten met je vrienden en familie tijdens kerst. Veel van deze manieren zorgen ook nog eens voor minder stress, want een diner vergt veel meer voorbereidingstijd en kookwerk dan één van deze mogelijkheden:

  • Kerstborrel: Gezellig met je vrienden borrelen, zorgt ervoor dat iedereen thuis wat goedkoper kan avondeten. Vervolgens komen ze voor lekker drinken, gezelligheid en kleine kersthapjes bij jou langs voor een kerstnacht lang genieten.
  • Kerstbrunch: Een kerstbrunch vraagt veel minder voorbereiding dan een diner. Stop een grote hoeveelheid afbakbroodjes in de oven, koop voldoende broodbeleg. Kook een flink aantal eieren en kerststollen, en je bent klaar. Je kunt het natuurlijk verder uitbreiden als je wel graag in de keuken staat, maar met een brunch zorg je voor een rustig en gezellig begin van kerst.
  • Kerst-potluck: Bij een potluck neemt iedereen zelf iets te eten mee. Je kunt dit onderverdelen: elk persoon is verantwoordelijk voor een bepaalde gang óf iedereen neemt iets te eten mee voor een bepaald aantal mensen. Je zult zien dat mensen veel meer bereid zijn om in het comfort van hun eigen keuken één onderdeel van een maaltijd te maken voor anderen, dan wanneer de hele maaltijd op hun schouders komt te liggen.

 

Zo bespaar je jezelf een hoop tijd en stress, terwijl je alsnog omringd bent met al je geliefden tijdens kerst. Maak er een kerstfeest van om niet snel te vergeten, zodat het een fijne traditie kan worden voor jou en iedereen waar je om geeft. Veel plezier!

Deel dit artikel